Εκδρομή αγοριών στην Ήπειρο
Εκδρομή αγοριών στην Ήπειρο

Εκδρομή αγοριών στην Ήπειρο

Εκδρομή αγοριών γυμνασίου, λυκείου και φοιτητών στην Ήπειρο

Με τις ευλογίες του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ.κ. Βαρθολομαίου, πραγματοποιήθηκε και φέτος η εκδρομή γυμνασίου, λυκείου και φοιτητών των κατηχητικών σχολείων του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος Κιλκίς στα Ιωάννινα, το τριήμερο 1-3 Μαρτίου 2024.

Παρά τη δυνατή βροχή στο ξεκίνημα, η διάθεση των παιδιών δε μειώθηκε καθόλου. Ρίγη συγκίνησης διαπέρασαν την καρδιά και την ψυχή μας περνώντας από το ιστορικό Καλπάκι όπου αναχαιτίστηκε η ιταλική επίθεση από τους ήρωες μαχητές μας, το Νοέμβριο του 1940. Σαν σφουγγάρι ρουφούσαν οι παιδικές ψυχές την εξιστόρηση των γεγονότων. Δέος και σιωπή μπροστά στο έπος αυτών που θυσιάστηκαν για να ζούμε σήμερα ελεύθεροι.

Κατόπιν φτάσαμε στην ακριτική Κόνιτσα όπου προσκυνήσαμε το ιερό λείψανο του Αγίου Ιωάννου του εκ Κονίτσης και του εθνομάρτυρα Πατροκοσμά του Αιτωλού. Κατόπιν με βαθιά συγκίνηση επισκεφθήκαμε την πατρική οικία του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου. Μετά πήραμε το μεσημεριανό μας γεύμα στην πέτρινη γέφυρα της Κόνιτσας, και κατευθυνθήκαμε να γνωρίσουμε το μεγαλύτερο σε βάθος φαράγγι στον κόσμο, την περίφημη κοιλάδα του Βίκου. Εντυπωσιακές εικόνες και ύψος που κόβουν την ανάσα.

Το βράδυ της πρώτης ημέρας παρακολουθήσαμε το Ιερό Ευχέλαιο και προσκυνήσαμε τα λείψανα του Αγίου Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων, στον ομώνυμο ιερό ναό, στο κέντρο των Ιωαννίνων.

Τη δεύτερη ημέρα επισκεφθήκαμε το μουσείο του Βρέλλη με τα κέρινα ομοιώματα με φιγούρες από ιστορικές στιγμές του ελληνισμού από την προεπαναστατική περίοδο έως και τον ελληνοϊταλικό πόλεμο.

Κατόπιν κατηφορίσαμε προς το νότο και πήγαμε τον τάφο της Αγίας Παρασκευής στην ιερά μονή της Αγίας στην Πούντα, στο Καναλάκι στο δήμο Πάργας. Με ιδιαίτερη ταπείνωση ξεναγηθήκαμε στον Ιερό Ναό που είναι και ο τόπος μαρτυρίου της Αγίας και γονατίσαμε με σεβασμό μπροστά στο Άγιο μνήμα της.

Ώρες ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης αργότερα, όταν στις πηγές του Αχέροντα ποταμού παίχθηκε η καθιερωμένη ποδοσφαιρική αναμέτρηση του κατηχητικού μας. Κερδισμένοι, η ευγενής άμιλλα και η χαρά της συμμετοχής για τους μικρούς και μεγαλύτερους αθλητές.

Το απόγευμα είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε παιδιά από τις κατηχητικές ομάδες των Ιωαννίνων στην τοπική τους εστία να τραγουδήσουμε και να παίξουμε μαζί τους.

Το πρωί της Κυριακής εκκλησιαστήκαμε στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου “εις Κοπάνους” όπου και προσκυνήσαμε τη δεξιά χείρα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου. Δεν μπορούσε να λείψει η καθιερωμένη επίσκεψη στο νησάκι της λίμνης των Ιωαννίνων, με το καραβάκι, όπου επισκεφθήκαμε τη μονή των Φιλανθρωπινών, είδαμε το σπίτι του Αλή πασά, και αντικείμενα της εποχής της τουρκοκρατίας.

Μετά από ένα σύντομο μεσημεριανό γεύμα πήραμε το δρόμο της επιστροφής γεμάτοι από πνευματικές παραστάσεις και εμπειρίες που θα μας συντροφεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, με κάποιους βιαστικούς να ρίχνουν ήδη ιδέες για την επόμενη εξόρμησή μας.


Και τω Θεώ Δόξα!