Εκδρομή φοιτητριών στην Αλεξανδρούπολη
Εκδρομή φοιτητριών στην Αλεξανδρούπολη

Εκδρομή φοιτητριών στην Αλεξανδρούπολη

Εκδρομή φοιτητριών στην Αλεξανδρούπολη

Με τη Χάρη του Θεού και την ευλογία του Μητροπολίτη μας, την Παρασκευή 1/3/24 πραγματοποιήθηκε μια διήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην Αλεξανδρούπολη, από τα μέλη του κύκλου φοιτητριών του μητροπολιτικού ναού.

Αναχώρηση στις 15:00 και πρώτη στάση του ταξιδιού, η Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης στην Κομοτηνή. Εκεί απολαύσαμε τη φιλοξενία των μοναζουσών, το κέρασμα που μας προσφέρθηκε και τον πνευματικό λόγο της ηγουμένης Μαριάμ για τις σημερινές πρωτοφανείς πνευματικές αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε. Μετά από αρκετή ώρα, αφήσαμε πίσω μας το μοναστήρι και το τέλος της ημέρας μας βρήκε στην Αλεξανδρούπολη, για μία πανέμορφη βραδινή βόλτα.

Λίγες ώρες αργότερα, πριν το ρολόι δείξει 4:30, αναχωρήσαμε ξανά για να συμμετάσχουμε στην πρωινή Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε στο καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας του Έβρου στη Μάκρη. Απολαύσαμε την κατανυκτική ατμόσφαιρα της Λειτουργίας, και συμφωνήσαμε όλοι μας, ότι ήταν το πιο όμορφο κομμάτι της σύντομης εκδρομής μας. Έπειτα φιλοξενηθήκαμε στο αρχονταρίκι, ξεναγηθήκαμε στον καινούριο Ναό της Μονής και μείναμε έκθαμβοι από τη μεγαλόπρεπη αλλά και κατανυκτική μορφή του.

Στη συνέχεια επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο για το πρωινό μας γεύμα και αναχωρήσαμε και πάλι για τον ναό της Παναγίας Κοσμοσώτειρας στις Φέρες, με έτος κατασκευής το 1152. Εκεί ο φιλόξενος π. Γεώργιος Δουλάκης και η πρεσβυτέρα του, μας υποδέχθηκαν και μας ξενάγησαν υπό τους ήχους της καταρρακτώδους βροχής, που δε στάθηκε ικανή να μειώσει τον ενθουσιασμό μας.

Μετά από μερικές φωτογραφίες, φύγαμε για το χωριό Απαλός. Εκεί επισκεφθήκαμε την ενοριακή εστία του ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με τον π. Αναστάσιο Αλεξίου να μας υποδέχεται στο σύγχρονο χώρο του κατηχητικού τους. Αφού κεραστήκαμε και απολαύσαμε την εγκάρδια φιλοξενία, αναχωρήσαμε για μια ακόμη βόλτα στην Αλεξανδρούπολη, πριν την αποχωριστούμε.

Το απόγευμα, τελευταίος σταθμός της εκδρομής, ήταν το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στο Πόρτο Λάγος του νομού Ξάνθης, μετόχι της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους. Από το μέσο της λίμνης Βιστωνίδας, θαυμάσαμε την όμορφη θέα του ηλιοβασιλέματος και λίγο αργότερα συμμετείχαμε στο Απόδειπνο της μονής. Μετά το πέρας της ακολουθίας, ακούσαμε μια σύντομη αλλά πλήρη ξενάγηση για το μοναστήρι και πήραμε το δρόμο της επιστροφής.

Από την οικογενειακή ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε στο μικρό λεωφορείο μας, δε θα μπορούσαν να λείπουν τα χριστιανικά τραγούδια που τόσο αγαπούμε. Και κάπως έτσι, υπό τους ήχους της κιθάρας, επιστρέψαμε στην όμορφη πόλη μας πνευματικά πλήρεις, δοξάζοντας τον Θεό και την Παναγία Μητέρα Του για την ευκαιρία που μας προσφέρθηκε και με την επιθυμία να επαναλάβουμε ανάλογες φοιτητικές εξορμήσεις!