Προσκυνηματική εκδρομή των Κύκλων στη Θράκη
Προσκυνηματική εκδρομή των Κύκλων στη Θράκη

Προσκυνηματική εκδρομή των Κύκλων στη Θράκη

Προσκυνηματική εκδρομή των Κύκλων στη Θράκη


Με τη χάρη του Θεού, τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Εμμανουήλ και την καθοδήγηση του εφημέριου του μητροπολιτικού ναού π. Δημητρίου Παπαγεωργίου πραγματοποιήθηκε  το διήμερο 27-28 Σεπτεμβρίου  προσκυνηματική  εκδρομή των κύκλων μελέτης αγίας γραφής του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς στη Θράκη.


Πρώτος σταθμός μας ήταν το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στο Πόρτο Λάγος του νομού Ξάνθης, μετόχι της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους. Εκεί μετά από σύντομη ξενάγηση προσκυνήσαμε την εικόνα του Αγίου Νικολάου και της Παναγίας Παντάνασσας και θαυμάσαμε το μοναδικό φυσικό τοπίο, που συνέθεσε το γαλαζοπράσινο της λιμνοθάλασσας σε συνδυασμό με το πολύχρωμο των ακτίνων του δύοντος ηλίου. Το τέλος της πρώτης ημέρας μας βρήκε στην όμορφη παραλία της Αλεξανδρούπολης, όπου κάτω από το φως του φεγγαριού και τη θέα του περίφημου ομώνυμου φάρου της πόλης απολαύσαμε τη βραδινή μας βόλτα.


Στο ξεκίνημα της δεύτερης ημέρας είχαμε την ιδιαίτερη χαρά και ευλογία να συμμετάσχουμε στην πρωινή Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε στο καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας του Έβρου στη Μάκρη, όπου οι αγγελικές ψαλμωδίες των αδελφών της μονής δημιούργησαν  ιδιαίτερη κατάνυξη στις ψυχές μας. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε το καθιερωμένο τρισάγιο στο μνήμα του αειμνήστου π. Πολυκάρπου Μαντζάρογλου  ιδρυτού και πνευματικού καθοδηγητού της γυναικείας αδελφότητας.

Η φιλοξενία μας στη μονή συνεχίστηκε στο όμορφο αρχονταρίκι όπου είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε πλούσιο υλικό αλλά και πνευματικό κέρασμα από τη καθηγουμένη μοναχή Μακρίνα, η οποία έκανε σύντομη αναδρομή στο ιστορικό της μονής και αναφορά στο ποικίλο πνευματικό, εθνικό και κοινωνικό έργο, που επιτελεί η μονή στην ακριτική περιοχή του Έβρου.


Επόμενη στάση στο ταξίδι μας ήταν ο ονομαστός ναός της Παναγίας  Κοσμοσώτειρας στις Φέρες  ο οποίος απηχεί ως σήμερα την μεγαλοπρέπεια της κωνσταντινουπολίτικης τέχνης, και αποτελεί ένα από τα  σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας, έχοντας καθιερωθεί ως το παγκόσμιο προσκύνημα των απανταχού Θρακών. Εκεί τύχαμε ιδιαίτερα θερμής και εγκάρδιας υποδοχής από το σεβάσμιο εφημέριο π. Γέωργιο Δουλάκη και τη σεπτή πρεσβυτέρα του, η οποία μαζί με τις κυρίες του ενοριακού έργου ξεπέρασαν κάθε προσδοκία στη φιλοξενία που μας ετοίμασαν.


Συγκινημένοι από τη μεγαλοψυχία των ακρίτων αδελφών μας επιστρέψαμε στην πανέμορφη ηλιόλουστη Αλεξανδρούπολη, όπου ακολούθησε περιήγηση στα αξιοθέατα, αλλά και εξόρμηση στα φημισμένα μαγαζιά εστίασης της πόλης, όπου είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τα γευστικότατα τοπικά εδέσματα.


Τελευταίος σταθμός στο ταξίδι μας ήταν η Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος Κομοτηνής. Στο ταπεινό αυτό αλλά τόσο «ευωδιάζον» μοναστήρι μας συγκίνησε η απλότητα, η εγγύτητα αλλά και η εργατικότητα  της ηγουμένης Μαριάμ και της μικρής συνοδείας της, οι οποίες, παρά τις ποικίλες δοκιμασίες και κάθε είδους αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν, με τα γεμάτα καλοσύνη και φως πρόσωπά τους, έχουν μετασχηματίσει τον μέχρι πρότινος εγκαταλειμμένο αυτό τόπο σε πνευματικό  καταφύγιο  των χριστιανών της ευρύτερης περιοχής.

Υπερπληρωμένοι από αισθήματα ιδιαίτερης ευλογίας και χαράς και ενισχυμένοι πνευματικά από την προσκυνηματική μας αυτή αποδημία, επιστρέψαμε στην όμορφη πόλη μας δοξάζοντας το Όνομα του Τριαδικού Θεού και της Υπεραγίας Θεοτόκου και ανανεώνοντας το ραντεβού μας για νέες εξορμήσεις.